Rejsebrev fra en praktikant – Rikke, sundhed og ernæring

DSCF2895Under uddannelsen som professionsbachelor i Ernæring og Sundhed, fik jeg muligheden for at tage i praktik i Kanyakoo, Asembo, Kenya. En praktik der kom i stand ved at kende nogen der kender nogen, også var kontakten skabt til Vestkenyas venner og efterfølgende til Kanyakoo i Asembo. Før afrejse var der råd og vejledning, at hente ved Vestkenyas venner og folkene bag Kanyakoo til alt det praktiske i forbindelse med rejsen. Så vi havde styr på alt lige fra visum og vaccination, også var det ellers bare at tage af sted.

De faglige udfordringer var mange og mangfoldige, og langt fra de faglige problemstillinger, der er kendte fra Danmark. Kultur, mad og måltidsmønstre var en ukendt størrelse og de første dage gik med at få en smule kendskab til dette implicitte. De faglige udfordringer i Kenya er milevidt fra de problematikker vi kender til. Jeg fik et dybere kendskab til under- og fejlernæring gennem arbejdet og desværre præges billedet meget heraf. Jeg kom helt tæt på en glemt gruppe mennesker, som levede under smålige kår og med så få ressourcer, at det praktik talt ikke er muligt, at oprethold en leve standart. Disse ældre mennesker var trods deres situation hjertevarme og fulde af livshistorier. Kommunikation, formidling og vidensdeling er en elementær del, når man arbejder med sundhedsfremme og forebyggelse, og dette var selvfølgelig omdrejningspunktet i arbejdet.

Et praktikophold eller frivilligt arbejde i Kanyakoo, er meget mere end et ophold. I tæt kontakt med Kanyakoo planlægges opholdet med en god blanding af egne idéer og ønsker til opgaver samt de lokales idéer. Opholdet byder på en rejse ind i en anden kultur, man får åbnet horisonten for hvordan man også kan leve livet. Du bliver en del af befolkningen samtidig med at der er mulighed for at se mere af Kenya.

Rikke Wind